Skip to main content

Δεν μπορούσε να υπάρξει, πιο προβληματική αφετηρία στην θητεία ενός δημάρχου, απ’ αυτή του δημάρχου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Περικλή Μίγδου, που καθώς έφτασε στην έδρα του Δήμου στην Άνω Καλεντίνη, δεν πρόλαβε να ενημερωθεί και ήρθε αντιμέτωπος με το σύνηθες για όλους τους Δήμους, αλλά πρωτόγνωρο για τον μικρό και μειονεκτικό Δήμο, όπως ο εν λόγω οργανισμός, οικονομικό πρόβλημα.

Δεν έπρεπε, να έχει ο συγκεκριμένος Δήμος οικονομικό πρόβλημα και δανεισμό, έλεγε τότε ο νέος δήμαρχος, μιας και ήδη είχε πληροφορηθεί, πως όσα έργα κι αν έγιναν, είχαν την κρατική χρηματοδότηση. Πάρα ταύτα, το οικονομικό πρόβλημα του μικρού Δήμου, δεν τον πτόησε και ούτε αποτέλεσε ευκαιρία, να κάνει λόγο για «καμένη γη», όπως με χαρακτηριστική άνεση, έκαναν άλλοι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και έμειναν να… αφορίζουν τους προκατόχους τους, προφανώς, γιατί δεν είχαν άλλο κάτι πιο σημαντικό να κάνουν.

Το οικονομικό πρόβλημα, έβαλε σε άλλη ρότα την σκέψη του δημάρχου Περικλή Μίγδου, που έπρεπε να απαντήσει με συγκεκριμένες πράξεις, το πώς θα νοικοκυρευτεί ο Δήμος και πως στην δική του θητεία, δεν θα υπάρχουν περιττά έξοδα. Έκανε αρχή απ’ τον εαυτό του. Το δημοτικό αυτοκίνητο, δεν το χρησιμοποιεί ο ίδιος και το έχει αφήσει στην διάθεση της υπηρεσίας, μιας και πρέπει και οι υπάλληλοι να κινούνται, ενώ τα έξοδα μετακίνησης, τα αναλαμβάνει ο ίδιος.

Οι επιλογές του, είναι βέβαιο πως αποτελούν παράδειγμα για τους συνεργάτες του, οι οποίοι τον ακολουθούν και με κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης, όχι για να απολαμβάνουν μισθούς και άλλα τέτοια, αλλά για να προσφέρουν. Είναι άλλωστε, πάντα καθοριστικό το παράδειγμα που δίνει ο επικεφαλής της κάθε προσπάθειας.

Ο καταρροϊκός πυρετός

Κι εκεί που οι συζητήσεις για το οικονομικό νοικοκύρεμα, αλλά και για την εξεύρεση πόρων και κονδυλίων, ήταν το κύριο θέμα στις αναζητήσεις του δημάρχου με τους συνεργάτες του, αλλά και με τους πολίτες, έρχεται ο καταρροϊκός πυρετός, για να αποτελέσει το καίριο χτύπημα, στην οικονομία του Δήμου. Γνωστό είναι ότι ο συγκεκριμένος Δήμος, είναι μια ενότητα κτηνοτροφικών χωριών, τα οποία ζουν απ’ την κτηνοτροφία και πλέον, είναι πρόσφορος τόπος, για να στηρίξει την αναζήτηση της εποχής, που οδηγεί στον πρωτογενή τομέα.

Με την πρώτη πληροφορία, άρχισε η κινητοποίηση, που σήμαινε κατ’ αρχήν ενημέρωση. Διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου τρεις ημερίδες, στις οποίες ειδικοί επιστήμονες, ανέλυσαν τους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας και όπως μπορεί σήμερα να εκτιμήσει ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, φάνηκαν αποτελεσματικές και έλυσαν προβλήματα, σε πολλούς κτηνοτρόφους της περιοχής. Ακολούθησε μια επίπονη προσπάθεια, την οποία ανέλαβε ο Δήμος και είχε να κάνει με την ταφή των νεκρών ζώων, διαδικασία για την οποία κινητοποίησε τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου.

Σήμερα μπορεί να εκτιμήσει, ότι ο Δήμος Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, στάθηκε στο πλευρό των περιπτώσεων και κατά ένα μεγάλο βαθμό, στάθηκε αντάξιος του αιτήματος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τυχαίνει το ίδιο να δηλώνουν και οι κτηνοτρόφοι, με τους οποίους πολλές εβδομάδες, πριν έτυχε να συζητήσει συνεργάτης της «Γ».

Μαζί με τον πανικό που σκόρπισε ο καταρροϊκός πυρετός, έρχονται και οι εξελίξεις, για τα βοσκοτόπια, οι οποίες απαιτούσαν την δυναμική παρουσία του δημάρχου, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως ακριβώς έκανε ο Περικλής Μίγδος. Με τις παρεμβάσεις του, κατάφερε να αρθούν αδικίες, εις βάρος των κτηνοτρόφων των χωριών του Δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Και σ’ αυτό το «μέτωπο», ο απολογισμός του Δήμου, είναι θετικός, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως δε μένουν εκκρεμότητες, τις οποίες θεωρεί σίγουρο ο κ. Μίγδος, πως θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα και θα δοθούν οι επιζητούμενες λύσεις.

Οι πλημμύρες

Αν και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανένας πως έκλεισε, απ’ την πλευρά της δημοτικής αρχής, άρχισαν και παράλληλες προσπάθειες, που θα αφορούσαν στην υλοποίηση όσων, η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί, αλλά η τύχη δεν ήθελε να αφήσει τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο και τους συνεργάτες του, σε ησυχία. Να οι πλημμύρες. Τεράστια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σ΄ όλα τα χωριά του Δήμου και ο δήμαρχος, έπρεπε εκείνες τις ημέρες να είναι στο αυτοκίνητο, για να πηγαίνει απ’ το ένα χωριό στο άλλο, απ’ την μια για να έχει ιδία άποψη για τα προβλήματα και αφετέρου να συντονίσει τις προσπάθειες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Έλεγε τότε, με παράπονο ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, πως απ’ την πλευρά της πολιτείας, δεν είχε την ελάχιστη στήριξη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Ηπείρου, που απ’ την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα στους κατοίκους των χωριών. Είχε δηλώσει τότε, πως είχε άψογη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά και αυτό είναι σημαντικό και ως μήνυμα για την συνέχεια, μιας και η συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας, στις σημερινές συνθήκες, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, ακόμη και σήμερα είναι τεράστια η προσπάθεια που γίνεται, για να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν οι πλημύρες, χωρίς ακόμη ο ίδιος ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, να βλέπει έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον της πολιτείας. Δεν παραλείπει όμως να υπενθυμίζει, προς όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, τα προβλήματα και την απαίτηση των πολιτών, για την επίλυσή τους.

Ο δήμαρχος πάει παντού…

Φαίνεται πως το έχει αποφασίσει ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος… Αν δεν κάνει την ζωή του, μια διαρκή κινητικότητα, απ’ τα χωριά του Δήμου, στην Άρτα, από κει στα Γιάννενα έδρα της περιφέρειας και την Αθήνα, δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα. Και αυτό κάνει. Είναι πάντα παντού. Στους λίγους μήνες της θητείας του, έχει στον απολογισμό του, σημαντικό αριθμό συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες, τους οποίους έχει καταστήσει κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος του και αναμένει αποφάσεις.

Άλλωστε βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σ’ αυτή θα παραβρεθεί η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει προβλήματα και να αναζητήσει προοπτικές, στις συζητήσεις που θα έχει με τους παράγοντες που θα πάρουν μέρος σ’ αυτή.

Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ ΑΡΤΑΣ