Skip to main content
Αφού συνεδρίασε στην έδρα του και άκουσε με προσοχή τον εισηγητή Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη, κ. Βασιλάκη Νικόλαο, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός : α) των αιτημάτων των αρχών του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας να μεταφερθούν τα οστά του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη από το Φάληρο, τόπο θανάσιμου τραυματισμού του, στο Μαυρομάτι Καρδίτσας, το οποίο κακώς και σκοπίμως φέρεται ως τόπος γέννησής του, και β) της σύστασης ιδρύματος μελετών και έρευνας της προσωπικότητας του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην πόλη της Καρδίτσας. Έπειτα από συζήτηση σχετικά με την από καιρό επιχειρούμενη διαστρέβλωση των ιστορικών στοιχείων σχετικά με τον τόπο γέννησης του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, καταλήγει στο ακόλουθο ψήφισμα :


Διακηρύσσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως :

Ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στο μοναστήρι της Σκουληκαριάς Άρτας «Κοίμησις της Θεοτόκου» το έτος 1782. Το ιστορικό αυτό γεγονός αποδεικνύεται από αδιάσειστα στοιχεία, όπως:
- Η μητέρα του Ζωίτσα ή Διαμάντω Ντιμισκή γεννήθηκε από γονείς Σκουληκαρίτες και έζησε στη Σκουληκαριά Άρτας.
- Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης υπήρξε ανεψιός του ονομαστού αρματολού Γώγου Μπακόλα, ο οποίος γεννήθηκε και έδρασε στη Σκουληκαριά. Κοντά σ’ αυτόν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης διδάχτηκε την τέχνη του πολέμου και εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του αγώνα και της ελευθερίας.
- Από την περιοχή της γέννησής ξεκίνησε τον αγώνα του κατά του κατακτητή και συγκρότησε το πρώτο πολεμικό τμήμα, με το οποίο αγωνίστηκε κηρύσσοντας την επανάσταση στο Βουργαρέλι Άρτας στις 22 Μαρτίου 1821.
- Στο Κομπότι Άρτας χτύπησε στις 30 Μαΐου και 8 Ιουνίου 1821 το στρατόπεδο των Τούρκων και δέχτηκε τραύμα.
- Πολέμησε το 1821 μαζί με τον Γιάννη Μακρυγιάννη στο Νεοχώρι Άρτας και αφάνισε το σταθμό των Τούρκων στο Μεσόπυργο Άρτας μαζί με τον θείο του Γώγο Μπακόλα.
- Έλαβε μέρος στη μάχη της Άρτας το Νοέμβριο του 1821 και συνέβαλε με την ανδρεία του και την πολεμική του ευφυΐα στη σωτηρία του άμαχου πληθυσμού της πόλης από το σχέδιο σφαγής του Κιουταχή.
- Στράφηκε το 1821, αψηφώντας δίκες και καταδίκες, εναντίον της κυβέρνησης Μαυροκορδάτου, η οποία σχεδίαζε να εκστρατεύσει στην περιοχή της Σκουληκαριάς για να πλιατσικολογήσει.
- Με πολεμική του προκήρυξη το 1854 στην Άρτα ο γιος του Σπύρος Καραϊσκάκης τονίζει για την Άρτα ότι είναι «η γη της γεννήσεως του πατρός μου».
Πλήθος άλλων ιστορικών στοιχείων, που έχουν σχέση με τη δράση του ήρωα και με την απήχηση που είχε αυτή στον τοπικό πληθυσμό τα επόμενα χρόνια, πείθουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο πως ο Καραϊσκάκης και γεννήθηκε και έδρασε στη Σκουληκαριά της Άρτας, ενώ αντίθετα δε συνήψε ποτέ ιδιαίτερους δεσμούς ούτε με το Μαυρομάτι ούτε με την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, όπου και δεν αναφέρεται καμιά του πολεμική δραστηριότητα. Στο Μαυρομάτι κατέφυγε για ένα μικρό χρονικό διάστημα η μητέρα του, προκειμένου να σωθεί η ίδια και να σώσει και το παιδί της από την οργή των συγγενών της, κατόπιν προτροπής του ηγουμένου της μονής «Κοίμησις της Θεοτόκου», λίγες ημέρες μετά τον τοκετό της.
Πέραν αυτών των αναμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων, έγκυροι μελετητές δε διατηρούν καμιά αμφιβολία για τον τόπο γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη :
- Ο ιταλός δημοσιογράφος Ιωσήφ Πέκκιο σημειώνει το 1826 πως, όταν επισκέφτηκε τον Καραϊσκάκη στο Άργος το 1825 και τον ρώτησε για τον τόπο της γέννησής του, αυτός του απάντησε ότι είναι Ηπειρώτης, που γεννήθηκε στην Άρταν.
- Οι συμπολεμιστές του Γεώργιου Καραϊσκάκη έγραψαν με τα ίδια τους τα χέρια στον τάφο του στη Σαλαμίνα: «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΣ ΕΝ ΑΡΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΨΑΣ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑΣ ΜΑΧΑΣ ΕΠΕΣΕΝ ΕΝΔΟΞΩΣ ΕΝ ΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1827».
- Ο αγωνιστής Γιάννης Μακρυγιάννης σημειώνει σε γράμμα του προς τον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια: «Μετρούμεν ενδόξως υπέρ πατρίδος πεσόντας περίτου των 400 Αρτινών Αγωνιστών, εξ ων και ο αείμνηστος Γεώργιος Καραϊσκάκης».
- Ο F.C.H.L POUQYEVILLE, γενικός πρόξενος στον Αλή πασά, ιστορικός, συγγραφέας κλπ. γράφει: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννηθείς το έτος 1782 εις Σκούλι της Καρυάς εν τη επαρχία Άρτης ήτο υιός καλογραίας».
- Ο βιογράφος, συμπολεμιστής και ιδιαίτερος γραμματέας του Δημήτριος Αινιάν γράφει: «Ο Καραϊσκάκης εγεννήθη εις το 1782 έτος. Η μήτηρ του ήτον καλογραία γεννημένη εις το χωρίον Σκουληκαριάν της επαρχίας Άρτας».
- Ο Γεώργιος Γαζής, βιογράφος, πρώην γραμματέας, μυστικός σύμβουλος και χιλίαρχος του στρατηγού Καραϊσκάκη, γράφει στην Αίγινα το 1828: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατήγετο από την Άρταν (εξ Αμφιλοχίας) από χωρίον Σκουληκαριάν».
- Οι αγωνιστές και γραμματικοί του αγώνα Νικόλαος Κασομούλης και Λάμπρος Κουτσονίκας αναφέρουν πως «Ο Καραϊσκάκης κατήγετο από το Ροδοβίζι», γεωγραφική περιφέρεια στην οποία ανήκει η Σκουληκαριά.
- Ο εθνικός ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γράφει: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης εγεννήθη το 1782 εις Σκουληκαρυάν (ή Σκωληκοκραρυάν) της επαρχίας Άρτας από μοναχής τινός».
- Ο K. MENDELSSOHN – BARTHOLDY γράφει το 1894 στην Ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννηθείς εν Σκουληκαριά της επαρχίας Άρτης εν έτει 1782 ήτο υιός καλογρέας, πατρός δε αγνώστου».
- Ο Π. Κανελλόπουλος, ακαδημαϊκός, καθηγητής πανεπιστημίου και πρωθυπουργός της Ελλάδας γράφει στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού πνεύματος το 1976: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε γεννηθεί σε ένα χωριό της περιοχής της Άρτας».
- Ιστορικοί, ερευνητές, μελετητές, πολιτικοί και στρατιωτικοί, όπως οι πρωθυπουργοί Δ. Γούναρης και Σ. Μαρκεζίνης, οι στρατηγοί Δ. Μπότσαρης, Χ. Χατζημιχάλης και Λ. Σταμάτης, οι ακαδημαϊκοί Κ. Ρωμαίος και Ι. Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, ο καθηγητής Ηλίας Μπάκος, ο Γεν. Επιθεωρητής Α΄ Εκπαίδευσης Κ. Μαντάς, οι ιστορικοί Κ. Μ. Μέκιος και Ι. Νουχάκης, ο λυκειάρχης Φ. Οικονόμου, ο Γυμνασιάρχης Γ. Τσαγκρής σημειώνουν πως η γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη ήταν η Σκουληκαριά Άρτας.

Υπενθυμίζουμε στους φορείς του νομού Καρδίτσας ότι το υπ’ αριθ. 712/66 Β.Δ., το οποίο εξυφάνθηκε κατά την αμφιλεγόμενη περίοδο 1965 – 66 με την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων του Ν. Καρδίτσας, καταργήθηκε με το νεότερο 157/69, με το οποίο ορίζεται ως τοπική γιορτή του Μαυροματίου η 23η Απριλίου «επί τω θανάτω και μόνον του ήρωος» ενώ με το 181/2005 Π.Δ. τελούνται εκδηλώσεις τιμής του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη φυσική και πραγματική γενέτειρά του, τη Σκουληκαριά.


Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε: α) να μεταφερθούν τα οστά του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην πραγματική και φυσική γενέτειρά του, τη Σκουληκαριά, για να τοποθετηθούν στο ίδιο χώμα που σκέπασε και τα οστά της μητέρας του Ζωής Διμισκή και β) να συσταθεί στην Άρτα ή στη Σκουληκαριά, τη γενέτειρά του, ίδρυμα για τη μελέτη και την έρευνα της ζωής και της προσωπικότητας του Γεωργίου Καραϊσκάκη.