Skip to main content

Καρδίτσα και Αρτα ερίζουν για τη γενέτειρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη και ζητούν να πάρουν πίσω τα οστά του ήρωα της Επανάστασης.

Στο Μαυρομάτι Καρδίτσας έχουν ανεγείρει ανδριάντα με τον ήρωα έφιππο πάνω στο άλογό του και κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, ανήμερα του θανάτου του, τιμούν τη μνήμη του με λαμπρές εκδηλώσεις, ενώ προτομή του υπάρχει και στη Σκουληκαριά Αρτας.

 

Οι δήμαρχοι των δύο περιοχών κατεβάζουν τόμους ιστορίας και ανασύρουν δεκάδες ιστορικές πηγές για να αποδείξουν ότι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατάγεται από τον τόπο τους, ενώ επικαλούνται βασιλικά διατάγματα και αποφάσεις της χούντας για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Πού τελικά γεννήθηκε ο ήρωας; «Σημαντικοί ιστορικοί αναφέρουν ως τόπο καταγωγής του τη Σκουλικαριά. Ανάμεσά τους ο Κων. Παπαρρηγόπουλος και ο ακαδημαϊκός Παν. Κανελλόπουλος», επιμένει χωρίς να δέχεται αντίρρηση ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Αρτας, Νίκος Βασιλάκης. Φιλόλογος και νομικός ο δήμαρχος, έχει διαβάσει πολύ ιστορία και οι θέσεις του -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι απόλυτα τεκμηριωμένες.

«Η μητέρα του καταγόταν από τη Σκουλικαριά, ενώ όταν έμεινε έγκυος ήρθε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου έξω από το Μαυρομάτι και σε μια σπηλιά, που υπάρχει ως μνημείο και σύντομα θα αναδειχτεί περισσότερο, γέννησε.

Το μοναστήρι ονομάζεται Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενώ ο γιος του Σπύρος ήταν βουλευτής Καρδίτσας και ο εγγονός του Λεωνίδας πρωτοστατεί στην επιστροφή των οστών του εδώ», λέει από την άλλη ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μητέρα του ήταν μοναχή και η γέννησή του έγινε μέσα ή κοντά σε μοναστήρι, αφού και στην Αρτα ένα μοναστήρι διεκδικεί το... πρώτο κλάμα του ήρωα του 1821. Πρόκειται για το ερειπωμένο τώρα μοναστήρι στο οποίο σώζεται η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και σε αυτό, σύμφωνα με τους ντόπιους, η μοναχή Ζωίτσα Ντιμισκή έφερε στον κόσμο το 1872 τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και στη συνέχεια, για να γλιτώσει από την οργή των συγγενών της - μια που το παιδί γεννήθηκε εκτός γάμου, κατέφυγε στην Καρδίτσα.

Εκδηλώσεις
Τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως κάθε χρόνο, στο Μαυρομάτι Καρδίτσας έγιναν μπροστά από τον ανδριάντα του οι εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια», τις οποίες το 2002 τίμησε με την παρουσία του ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.

«Εμείς δεχόμαστε ότι η μητέρα του ήταν από την Αρτα, αλλά ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με την περιοχή», υποστηρίζει ο κ. Κωστός, προκαλώντας την οργή του συναδέρφου του από τη μακρινή Σκουλικαριά. «Οι εκδηλώσεις στο Μαυρομάτι γίνονται για να τιμηθεί ο θάνατός του που συνέβη στις 23 Απριλίου, ανήμερα της γιορτής του, το 1827, κι όχι επειδή κατάγεται από εκεί», τονίζει ο κ. Βασιλάκης.

Η δημοτική αρχή στο Μουζάκι έχει καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών -την προωθεί μάλιστα και ο Καρδιτσιώτης πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας- πρόταση για τη δημιουργία Ιδρύματος Ερευνών της Ελληνικής Ιστορίας με την επωνυμία «Γεώργιος Καραϊσκάκης», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των Αρτινών και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν τους φορείς να... ξεσηκωθούν, με τίτλους όπως «Φορείς της Αρτας και της Ηπείρου ανασκουμπωθείτε», «Βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες και σύλλογοι της Ηπείρου ήρθε η ώρα να απαντήσετε στις προκλήσεις των Θεσσαλών».

Οι δύο πλευρές έχουν στη διάθεσή τους πλήθος ιστορικών πηγών και βιβλίων που μπερδεύουν περισσότερο την κατάσταση.

Το 1973 το υπουργείο Εσωτερικών όρισε ως τόπο εορτασμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη «επί τω θανάτω και μόνον» το Μαυρομάτι Καρδίτσας, ενώ το 2005 εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα, το 181/2005, για την τέλεση εκδηλώσεων στη Σκουλικαριά.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Διχάζουν τα οστά

Η «σύγκρουση» των δύο περιοχών κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα που έγινε γνωστό ότι τα οστά του Γ. Καραϊσκάκη θα μεταφερθούν από το Φάληρο στη γενέτειρά του. Ποια περιοχή, όμως, θα οριστεί ως γενέτειρά του;

«Αν τα ζητήσουν οι Καρδιτσιώτες, θα τα διεκδικήσουμε και εμείς, αφού είναι δικό μας τέκνο», λέει ο κ. Βασιλάκης.

«Δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση, πώς θα μπορούσε άλλωστε να υπάρξει, αφού είναι δικό μας παιδί και θα έρθουν σε μας τα οστά του», αντιπαραθέτει ο κ. Κωτσός και ο μεγάλος ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης θα περάσει μια μικρή -ή μεγάλη- ταλαιπωρία και κυριολεκτικά θα τρίζουν τα κόκαλά του μέχρι να βρει τόπο καταγωγής - αν τελικά βρει.

Πηγή: www.ethnos.gr