Skip to main content
periklis-migdos

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Της ανεξάρτητης ενωτικής δημοτικής κίνησης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» δήμου Γ. Καραϊσκάκη (υποψήφιος δήμαρχος Περικλής Μίγδος)

Συνδημότισσες και συνδημότες.

Η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση μετά των β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κρίση οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική, πολιτιστική. Θύματα αυτής της κρίσης είναι κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι.

Πάνω απ’ την κοινωνία έχει απλωθεί ένα πέπλο απαξίωσης της πολιτικής, αμφισβήτησης των προθέσεων, αβεβαιότητας για το μέλλον, τρόμος και φόβος.

Θύμα της κρίσης είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πόροι μειώθηκαν δραματικά, οι υπηρεσίες αποδιοργανώθηκαν, η κεντρική εξουσία απούσα στη στήριξή της. Παράλληλα, ο «Καλλικράτης» απέτυχε και αποδείχτηκε στην πράξη ότι σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες και στη συνέχεια να λειτουργήσει σαν μακρύς βραχίονας κεντρικών πολιτικών επιλογών με τις γνωστές συνέπειες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή μορφή εξουσίας στον πολίτη. Και ως τέτοιος θεσμός, σε εποχές κρίσης, θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα του πολίτη, αλληλέγγυα στην καθημερινότητά του, μάχιμη στις διεκδικήσεις του, καθοδηγούμενη από τις ανάγκες των καιρών και τον οραματισμό των κοινωνιών.

Συνδημότισσες και συνδημότες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η δημιουργία της ανεξάρτητης ενωτικής κίνησης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» δήμου Γ. Καραϊσκάκη ήταν ανάγκη των καιρών και η επιτυχίας της στις επερχόμενες εκλογές καθίσταται, εκ των πραγμάτων, μονόδρομος για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης. Μια εμπνευσμένη δημοτική αρχή με ισχυρή συμμετοχή των πολιτών, προοδευτική διοικητική άποψη και ισχυρή κοινωνία των πολιτών μπορεί να επιτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έργο.

Συνδημότισσες και συνδημότες.

Η ανεξάρτητη ενωτική κίνηση «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» πιστή στο σύνθημα «σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά» προτείνει τρεις θεμελιώδεις αρχές για την αυτοδιοίκηση: Την αρχή της τοπικής αυτονομίας, την αρχή του τεκμηρίου της αρμοδιότητας, την αρχή της επικουρικότητας.

Θεωρεί αυτονόητο για την τοπική αυτοδιοίκηση: την δημοκρατική λειτουργία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εντιμότητα, την διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση 

και τα συνδέει με:

- Δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. 

- Ενεργοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. 

- Συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση των προϋπολογισμών.

- Διεκδίκηση ισχυρότερης αυτοδιοίκησης.

- Εξασφάλιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Συνδημότισσες και συνδημότες.

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναπτύσσονται και να αποτελούν χώρους οικονομικής οντότητας με συλλογική ταυτότητα και πολιτική συμμετοχή.

Στόχος μας είναι ο δήμος Γ. Καραϊσκάκη να μην αναπαράγει συγκεντρωτικά μοντέλα. 

Επιδίωξή μας είναι:

- Ένας δήμος ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία.

- Ένας δήμος εγγυητής των βασικών κοινωνικών αγαθών.

- Ένας δήμος εγγυητής της δημοκρατικής έκφρασης.

- Ένας δήμος υποκινητής της κοινωνικής διεκδίκησης.

- Ένας δήμος συντονιστής της αναπτυξιακής διαδικασίας, τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και στο πεδίο ανάπτυξης όλων των συνιστωσών της κοινωνικής ευημερίας, προόδου και πολιτισμού.

Συνδημότισσες και συνδημότες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, δεν πρέπει να απαξιωθεί, ούτε να χάσει το διττό της χαρακτήρα: Διοίκηση και διεκδίκηση.

Επιπρόσθετα μπορεί να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αφήσουμε πίσω όλες της παθογένειες ενός συστήματος που μας έφτασε στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Συνδημότισσες και συνδημότες.

Ο δήμος Γ. Καραϊσκάκη, παρά τα προβλήματά του, έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να αποτελέσει πρότυπο ορεινού δήμου.

Μια δημοτική αρχή με όραμα, με θέληση, με σκληρή δουλειά, κοντά στον άνθρωπο και στα προβλήματά του και με την στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, μπορεί να βάλει τέλος στο παρελθόν και να χαράξει δρόμους προκοπής για μας και τα παιδιά μας.

Η ανεξάρτητη ενωτική δημοτική κίνηση «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»δήμου Γ. Καραϊσκάκη, με επικεφαλής της και υποψήφιο δήμαρχο τον Περικλή Μίγδο σας καλεί, με βάση τις αρχές της και τη διακήρυξή της, να δώσετε μαζί της τον αγώνα των εκλογών και στη συνέχεια όλοι μαζί να κάνουμε πράξη αυτά που συναποφασίσαμε.